pátek 3. dubna 2015

Jak nám pomáhá digitalizace při studia cizího jazyka?


Naše často příliš ‚přetechnizovaná‘ doba nese své výhody a určitě posunula i studium jazyka tak, že se ho můžete učit jinak než dříve. Náš ‚technický a komunikačně propojený‘ svět nám přináší spoustu nových možností, jak k učení se cizího jazyka přistoupit, aniž byste museli investovat velké peníze. Nemusíte chodit do jazykových škol, k dispozici je tolik materiálů, že se zvládnete naučit i sami a navíc i zajímavějším způsobem. Z nepřeberného množství materiálů si můžete vybrat ty, které vás budou  bavit a které vás při studiu podpoří více.

Jaké možnosti skýtá dnešní svět?

·         Zahraniční noviny, na internetu, v papírové podobě, časopisy, články na internetu, povídky, příběhy na pokračování. Najdete tam něco pro začátečníky, texty spojené s obrázky nebo kreslenými seriály. Pokročilejší mohou využít široké škály novinových článků ze světa, kulturního dění, které přinášejí neustále aktualizované informace.

 

Poslech zpráv z celého světa:


 
             němčina ve zprávách:


 

·         Texty písní: na youtube najdete spoustu písní a k nim přiřazené texty. Většina lidí se nejraději učí z písniček, jejich chytlavých melodií a textů, které vás chytnou a jejichž text si celý den pobroukáváte. 

 

·         Digitalizace:

 

Máme k dispozici velké množství digitálních slovníků. Pamatuji si, když jsem před lety jezdila s knížkou v tramvaji a k tomu ještě s velkým slovníkem, abych si překládala slovíčka, která neznám. Tašku jsem měla plnou k prasknutí a při listování knihou a slovníkem jsem občas lovila knihy a tužky po podlaze tramvaje.

 
Teď je to jinak. K  dispozici je spousta digitalizovaných slovníků, které si můžete uložit do svého počítače nebo telefonu. Stejně jako knihy můžete vozit v digitalizované podobě, stačí mít jedno zařízení a nemusíte listovat a nosit sebou tlusté knihy a ohýbat se pod jejich tíhou.

 

Digitalizované slovníky mají ještě další velkou výhodu - umožňují jedním klikem si poslechnout výslovnost slovíčka, což dříve nebylo možné.  Stačí jeden klik a do uší se vám rozezvučí správná výslovnost.

 
Učení se novým slovíčkům vám zjednoduší následující aplikace, kterou si můžete stáhnout do počítače, případně do svého mobilu:


Jedná se o sofistikovanou aplikaci, do které si ukládáte slovíčka, můžete si je propojit se správným významem, případně obrázkem a zvukem. Tato aplikace má v sobě také zabudovaný postup na učení se slovíček, který pracuje tak, že vám automaticky časuje slovíčka do period tak, aby to bylo v souladu s optimální funkcí mozku a efektivním způsobem zapamatování si slovíček. 
 

·         Multimedia

 
V současné době dostanete ke každé učebnici, textu, knize, také cd s autentickým textem namluveným rodilým mluvčím. K dispozici jsou knihy, příběhy, ale i rodilým mluvčím namluvené zprávy ze světa. Nemusíte tedy ani žít v dané zemi, autentickým jazykem se můžete obklopit i ve své rodné zemi a začlenit denně poslech slovíček, rozhovorů, knih, článků a zpráv do svého denního rytmu, podle své sféry zájmu.
  

·         Na internetu najdete také spoustu výukových a interaktivních programů, které vás jazykem budou provádět:

 

https://www.busuu.com/enc/                             


 


·         Sociální sítě

 
Sociální sítě pomáhají rozvinout síť kamarádů a známých po celém světě, s nimiž můžete vyměňovat emaily, konverzovat po skypu, vyměňovat si zkušenosti, zážitky a inspirovat se vzájemnou kulturou a především procvičovat a zlepšovat své znalosti cizího jazyka.

 
Existují stránky, kam můžete poslat svůj text v cizím jazyce k opravení, jako odměnu zase vy opravíte text ve vašem jazyce někomu jinému:


 
Na facebooku existují různé skupiny, ke kterým se můžete připojit a se kterými můžete sdílet informace, ale i zkušenosti, se kterými se o svém pokroku můžete podělit nebo poradit nebo si vyměnit rady.

 
Stránka www.meetup.com umožňuje nejen komunikaci v daném jazyce, ale i případná setkávání se s lidmi stejně laděnými a zaměřenými na stejný jazyk u kávy, sklenky vína a v toku angličtiny, italštiny, atd.


·         Automatické opravy textu: bezpochyby nám také při psaní pomáhají automatické opravy textu. Když píšete text, email, článek, počítač vás sám upozorňuje na chyby v textu. Automatické opravy textu vám umožní okamžitě vidět chybu, jakou jste udělali.

Žádné komentáře:

Okomentovat