pondělí 29. září 2014

Co se děje v mozku, když se učíme cizí jazyk?

Narazila jsem na zajímavý článek, který určitě může být inspirací, proč se učit cizímu jazyku.
 
What happens in the brain when you learn a language?
 
Udělala jsem krátké shrnutí nejdůležitějšího v češtině:
Švédští vědci prováděli průzkum, aby zjistili, co se děje v mozku, když se člověk učí cizí jazyk.
Výsledkem je zjištění, že když se učíme cizímu jazyku, dochází k významnému vlivu na mozek a  dochází k jeho zvětšení.  Vědci porovnávali, co se v mozku děje při studiu cizích jazyků a při studiu ostatních vědních oborů. Výsledkem je, že u první skupiny došlo k patrnému zvětšení určitých částí mozku, zatímco u druhé skupiny, která se učí ostatní obory, zůstaly všechny části mozku nezměněné.
Není ještě zcela prokázané, co se v mozku stane v dlouhém měřítku  při  intenzivním studiu cizího jazyka po dobu tří měsíců, nicméně samotný růst mozkových struktur je slibný.
Dalším důležitým výsledkem je skutečnost, že také dospělí se mohou učit cizímu jazyku podobně jako děti, tedy plným ponořením se  do jazyka. Navíc u dospělých je možné pracovat s cíleně a přesně vybraným obsahem pro každého jednotlivce.
 A v neposlední řadě lidé, kteří se učí cizím jazykům  mají lepší paměť, jsou flexibilnější a kreativnější. Kanadská studie vedle toho poukazuje na fakt, že lidé mluvící více jazyky postihuje méně demence a Alzheimerova choroba než lidi, kteří ovládají pouze svůj mateřský jazyk.

2 komentáře:

  1. Hele, a nemůže prasknout leb, když se ten mozek příliš zvětší? :-)

    OdpovědětVymazat
  2. No, o tom tam nepíšou, ale sama mám někdy pocit, že mi musí prasknout, když do sebe láduju italskou gramatiku :-)

    OdpovědětVymazat