čtvrtek 19. března 2015

5 tipů, jak se přiblížit kultuře jazyka, který se učíte a jak zvýšit svou motivaci


Nemůžete najít ‚správnou‘ motivaci, proč se učit cizí jazyk?
5 tipů, jak se přiblížit kultuře jazyka, který se učíte a jak zvýšit svou motivaci

Šéf mi nakázal naučit se cizí jazyk … no jo, ale mě to nebaví a musím. Jako určitá motivace to fungovat může, ale stále je to motivace vnější a hlavně práce pod tlakem a ne pod svým tlakem, tedy já chci, ale pod tlakem zvenčí. Když už ale máte nad sebou zdvižený prst upozorňující ‚teď už ale opravdu musíš‘, najděte si volnou chvilku a zkuste najít nějakou jinou motivaci – ‚svou motivaci‘. Jak? Zkuste si odpovědět na následující otázky a zkuste se na chvíli přiblížit kultuře daného jazyka, najděte ještě další ‚přínos‘, který vám daný jazyk může do života přinést, kromě toho, že šéf z vás bude mít radost J
 

1.       Co se vám na jazyce líbí? Jeho jednoduchá gramatika a pravidelná struktura? Nebo se mi víc líbí zvuk jazyka?

2.       Podívejte se na youtube a najděte si pár videí o dané zemi, kultuře nebo životním stylu. Najděte si, čím se lidé v dané zemi baví, co je tam moderního, co je v daném momentě na vrcholu pozornosti v politice, v kultuře, hudbě, v krátkých vtipných videích. Najděte něco, co se vám na této kultuře líbí: mimika, gestikulace, otevřenost, přímost, případně uzavřenost, nebo lehkost. 

·         Pokud nevíte, kam se podívat a kde hledat, na následujících stránkách najdete pro celou řadu zemí nejběžnější a nejnavštěvovanější webové stránky. To pro vás může být určitým ‚vodítkem‘:

·         http://www.alexa.com/topsites/countries

 

3.       Zaposlouchejte se do melodie jazyka. Možná ještě nerozumíte, nevadí, jen poslouchejte a nechte melodii jazyka na sebe působit? Jak na vás působí? Je dynamická? Klidná? Zpěvná? Příliš hlasitá? Emotivní? Uzavřená? Působí strukturovaně? Tvrdě? Uvolněně nebo pevně?  To, jak na vás daný jazyk působí, je velmi důležité. Možná jste v životě trochu tiššího charakteru a chcete do života přivézt trochu dynamiky. Napadlo vás někdy, že by to šlo v sobě vzbudit přes cizí jazyk? Taková italština, zní romanticky, přesto má v sobě oheň a dynamiku. Střídá emotivně extrémy a zároveň otevírá na emoční úrovni. Také němčina má v sobě oheň, otevírá v člověku pragmatismus, účelnost a jednoduchost, která je podpořená právě tou pravidelnou strukturou a přesnými pravidly. Nebo naopak jste dynamického charakteru a chcete v sobě najít trochu harmonie a elegance? Pak pusťte do svého života trochu francouzštiny. 

4.        Zajímá vás kultura nebo příroda? Najděte si místo, kam byste se rádi podívali – zajímavé památky nebo nějaké atraktivní místo v přírodě, hory, lesy, jezera, … Každá země má bezpochyby co nabídnout. 

5.       Zajímají vás jídlo a cizí kuchyně? Už víte, co je pro danou kulturu typické? Najděte si v Praze nějakou restauraci a pozvěte partnera / partnerku / kamaráda /kamarádku na oběd nebo večeři.  V Praze najdete celou řadu restaurací.  O japonské, čínské, italské, mexické nebo ruské restaurace není v Praze nouze.  Pokud nenajdete restauraci dané země, najděte si na internetu třeba recept a zkuste něco připravit a pozvat kamarády na večer v thajském stylu.  Pravda, anglickou restauraci v Praze asi nenajdete. Ale přesto najdete něco, co vám anglickou nebo americkou kulturu přiblíží. Třeba Marks& Spencer – kromě oblečení mají také obchůdek s produkty z Anglie. Určitě tam najdete něco zajímavého. Nebo si zajděte na kávu do Starbucks – ano, je to poněkud komerční záležitost, ale pro účely setkání se s jazykem a kulturou nám to stačí. Dejte si kávu a poslouchejte – schází se tam spousta cizinců, nejen turistů, ale také lidí, kteří v Praze pracují a žijí. Načerpejte tak alespoň trochu vibraci jazyka a nechte se inspirovat.  
 

Uvolněte svou fantazii a vnímání a nechte se inspirovat cizím jazykem i na jiných úrovních. Nejen té pracovní.

Žádné komentáře:

Okomentovat