úterý 17. února 2015

Co jsou to mikronávyky a jak jejich změna může podpořit studium cizího jazyka

Vzdali jste studium jazyka příliš brzy a přijde vám nemožné věnovat pravidelně chvilku studiu jazyka?
Začněte pomalu a s důsledností měnit své mikro návyky. 
 _______________________________________
Dlouho jsem se nad tím zamýšlela, co to vlastně bylo, co mě dokázalo ‚tlačit a táhnout‘ současně, abych dokázala do svého denního rytmu dát každodenní studium italštiny. Jedna věc je, naplánovat si novou strukturu dne, mít správnou motivaci a přesvědčení, druhá věc je, skutečně ji dodržet, i když se nechce, i když mozek protestuje a má nespočetně výmluv, proč zrovna dneska ne a snaží se vás přesvědčit, že za sebou máte těžký den a jeden den se to přece nezblázní.  Nakonec jdete spát s přesvědčením, že zítra se do té knížky podíváte. A druhý den se situace opakuje a po týdnu už je mnohem těžší knížku otevřít a to je moment, ve kterém se často stává, že to člověk vzdá. Nepomůže vidina dovolené v Thajsku ani lepší práce, když přece budete umět anglicky. Vždyť přece to šlo vždy bez toho do teď, tak proč by to nešlo bez angličtiny i dál.
To, co nám často brání dostat se dál, jsou ‚mikro‘ návyky. To je to, co reaguje za nás, aniž bychom chtěli, prostě to uděláme, vyšleme reakci tak, jak jsme zvyklí.  Mikronávyky jsou návyky, které jsme si vybudovali v průběhu života a které nás ovlivňují na podvědomé úrovni. Jsou to podvědomé reakce, kterými odpovídáme našemu okolí, reakce na vypětí nebo úkoly. Často povolíme, protože jsme v minulosti povolovali, když nás vědomá část našeho já přesvědčovala, že to stojí příliš úsilí nebo to nemá cenu.
Když se podíváme do hloubi a dokážeme identifikovat naše ‚mikro návyky‘, pak dokážeme pomocí malých detailů, jednoduchých a krátkých činností, postupně dávat mozku impulsy a učit ho, aby přijímal a vykonával i úkoly, které se mu zdají příliš těžké nebo nudné.
Sama se tím zabývám už dlouho a snažím se hledat způsoby, jak měnit své zvyky a návyky na všech úrovních. Na své cestě jsem prošla mnoha procesy, během nichž jsem měnila zcela zásadně strukturu svého života. Přes velké změny ve stravě, učení se a zpracování různých cílů a projektů v rámci vzdělání, práce, ale i zábavy, koníčků a fyzické práce s tělem a mentální práce s myslí.
Když se podívám zpět, tak takovým startovacím bodem ke skutečné změně, byly ranní meditace. Naučila jsem se nařídit budíka o 20 min dřív a ranní čas jsem věnovala kreativnímu psaní nebo meditaci, později cvičení. Na začátku jsem si stanovila na zkoušku periodu 3 měsíců, abych mohla pozorovat změny, které se stanou.  Přes počáteční tlak sama na sebe, abych na budík nehodila polštář nebo ho nevyhodila oknem, jsem nechuť ke změně překonala, abych nakonec zjistila, že ono to tak náročné není a že jsem si postupně vypěstovala takový malý ‚návyk‘, který mi dělal dobře.
Kousek po kousku, minuta po minutě a skoro si ani nevšimnete, že vstáváte o 20 minut dřív. Mozek tak dostává malé ‚ochutnávky‘. Nemá smysl ho tlačit do velkých skoků a hned začít od toho, že budete vstávat denně o hodinu dřív. Stačí malá ochutnávka a postupně přidávat a měnit.
‚Mikro návyky‘ jsou takové malé experimenty v denním životě, nové způsoby řízení dne a běžných aktivit.   Jsou řízeny podvědomě, jsou to činnosti, reakce, aktivity, které nám nejdou zcela přirozeně, a proto se do nich musíme nutit. Tak zkoušíme. Tyto experimenty nás tlačí, abychom se odklonili od běžných denních kolejí. V momentě, kdy mozek pochopí přínos takové změny, tedy na vědomé úrovni zjistíme, že přínos vyváží nebo převáží počáteční nepohodlí spojené se změnou, pak se z mikro návyku stává ‚zvyk‘.
Proč nevyužít ‚mikro‘ návyky také při studiu cizího jazyka. Postupně a vědomě pracovat na tom, abyste do svého denního režimu vložili ranní nebo odpolední nebo večerní patnáctiminutovku s cizím jazykem.
V příštím článku se dozvíte, jak takové mikro návyky změnit a nastavit ve svém režimu zcela nově. Můžete si tím udělat třeba volnou čtvrthodinku denně, ve které se můžete věnovat učení cizího jazyka.

Žádné komentáře:

Okomentovat