čtvrtek 19. února 2015

Jak změnit své 'mikro návyky'

1.krok
Určete si nějaký výrazný podnět nebo impuls, který vás bude pravidelně upozorňovat na váš cíl, na vaší motivaci nebo ‚čas ke změně‘. Nastavte si budíka ráno o čtvrt hodinu dřív nebo si ho nastavte na odpolední / večerní hodinu, abyste věděli, že kdykoliv zazvoní, je čas věnovat se svému ‚projektu‘. Ať je to cokoliv – studium angličtiny, italštiny nebo cokoliv jiného.
Nejlépe, když tento impuls si stanovíte každý den ve stejnou hodinu.
 2.krok
Nastavte si denní režim tak, abyste svou denní chvilku s angličtinou/ italštinou zvládli. Co proto musím udělat?
-           Přijít z práce včas nebo alespoň dřív než chodím obvykle.
-          Nezapnout televizi dřív než se podívám do slovníku nebo otevřu internetový výukový program.
-          Otevřít si svou láhev zaslouženého piva až po pravidelné destiminutovce s angličtinou.
-          Odstranit všechny rušivé činitele ze svého okolí, abych se mohl klidně deset minut soustředit.
 
Stanovte si aktivitu spojenou se studiem jazyka, kterou v tento stanovený čas budete vykonávat. Nemusíte si hned od začátku plánovat velké kroky. Stačí, když začnete malou ochutnávkou pro sebe a mozek. Nedivte se, ale pro začátek stačí, když si třeba otevřete každý den ve stejnou dobu internetovou  výukovou  aplikaci nebo svou výukovou knihu. Zvyknete si na tento malý ‚mikro návyk‘ a postupně můžete přidávat další aktivity a prodlužovat čas věnovaný jazyku nebo novému koníčku.
Další možnosti:
-          Poslechněte si jednu písničku na youtube  angličtině, s textem, který můžete současně s písničkou sledovat
-          Přečtěte si prvních pár rozhovorů nebo slovíček ve vašem slovníku nebo učebnici.
-          Nastartujte si internetový výukový program Duolingo: https://www.duolingo.com/.
-          Napište krátký text o tom, co jste dneska dělali.
3.krok
‚Strategie PUSH a PULL‘ – tlačit a táhnout
Nadefinujte si odměnu a pokutu. Odměnu za každý povedený den, kdy se vám podaří zanořit se do studia nebo alespoň otevřít knihu nebo výukovou aplikaci. Za odměnu kousek čokolády, sklenku vína, oblíbený seriál v televizi, jako pokuta: manželka nebo děti dostanou za každý den bez  angličtiny do kasičky 10,-Kč. Uvidíte, jak se dětem bude takhle myšlenka líbit J
Postupné vyprazdňování peněženky o drobné, které potřebujete denně na parkování, je tou tlačící složkou a sladká odměna je složkou, která vás táhne k úspěšné změně svého mikro návyku a jeho přeměně na zvyk.
Postupně můžete intervaly prodlužovat a přidávat další aktivity. Nejen, že otevřete výukový program angličtiny, ale naučíte se denně 10 slovíček. Pak si k tomu přidáte 10 frází denně, k tomu jeden gramatický jev, postupně můžete přidat také poslech písničky, můžete si k tomu přeložit její text, pak se můžete podívat na nějaký seriál v angličtině, atd. Časem zjistíte, že jste si vybudovali zvyk, který vás vlastně i baví a stal se nedílnou součástí vašeho života.
 
Mikro návyk je to, co vám naskočí v reakci, když se vám do nového způsobu chování nechce, mikro návyk je to, co vám neustále říká, že jste přece unaveni nebo příliš staří, abyste se ještě učili. Mikro návyky často zaútočí tam, kde máme slabá místa, nejistoty nebo nedostatek sebevědomí.
Nenechte je zaútočit a pracujte s neustálou, pravidelnou a neúnavnou pečlivostí a důsledností na jejich změně. Konečná odměna bude mnohem sladší než čtvereček čokolády nebo sklenka vína jako odměna za to, že každý den otevřete jazykovou aplikaci nebo učebnici.

Žádné komentáře:

Okomentovat