čtvrtek 11. prosince 2014

Z cest - Tajemná Volterra

Volterra je město obehnané středověkými hradbami. Nachází se v Toskánsku asi 50 km od Pisy. Vyrostlo na základech jednoho z 12 nejdůležitějších etruských měst – Velathri.
Je to malebné malé město, v němž najdete mnoho středověkých památek. Leží na skalnaté plošině jižně od Pisy a kousek od městečka Cecina. Z hradeb je nádherný výhled do údolí a středověké budovy města. 
 
 
 
Pevnost Fortezza Medicea je ze 14.století a dnes slouží jako věznice:
 
 
 
Bývalá psychiatrická nemocnice Volterra
Založená roku 1887. V roce 1987 vstoupil v platnost zákon, podle kterého se do té doby samostatně fungující psychiatrické kliniky měly přesunout pod správu nemocnic. Také tato psychiatrická klinika byla zrušena.  Komplex psychiatrické kliniky byl opuštěn a od té doby pustne a upadá. Celý objekt je neuvěřitelný – ohromná zahrada a ruiny chátrajících budov v zapadajícím sluníčku dávají místu hlubokou sílu, za kterou se skrývají příběhy a historie.  Kdo o tomto místě neví, nehledal by ho a možná ani nenašel. Leží v rozlehlém parku, který pomalu prorůstá a zakrývá jeho rozpadávající se zdi.
Atmosféra celého komplexu je skličující, rozvaliny a ticho rozlehlých prostor a prázdných pokojů. Všechno jako by to na vás mluvilo a vydávalo tiché svědectví a bolest, utrpení a příběhy, které tu lidé prožívali.
 
 
 
 
 
 
Kdo to byl N.O.F.(4) ?
Říkal si N.O.F. (4). Na zdích nemocnice už toho z umění muže pravým jménem Nannetti Oreste Fernando, moc nezbylo. Našla jsem jedinou zeď, na které jeho poselství ještě zůstalo vyryto.
N.O.F. byl pacientem kliniky. Skrze vyrývání obrazů a vzkazů do zdí kliniky poznával sám sebe.  Ve své době se jeho hlavní dílo rozkládalo na ohromné ploše o délce 180m a výšce 2m.  Vzniklo tak umělecké a poetické dílo pacienta, který možná byl blázen a možná ne. Jeho obrazy přinášejí svědectví o paralelním světě, jsou to příběhy z cest do jiných světů a zprávy přenášené z vesmíru.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat